Zorgeloos in regel met de nieuwe EI1-wetgeving

DN De Coene Products nv
23/09/2024 - 09:32

Zorgeloos in regel met de nieuwe EI1-wetgeving

Als de bouwvergunning van een project na 1 juli 2022 werd aangevraagd, moet je het gebouw uitrusten met EI1-branddeuren. Nu steeds meer van die projecten in de afwerkingsfase terechtkomen, is de zoektocht naar de juiste deuren geopend. De Coene Products heeft alvast een uitgebreid gamma EI1-oplossingen voor elk type project.

Sinds het nieuwe KB met basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing in juni 2022 werd gepubliceerd, is de overgang naar EI1-branddeuren ingezet. Projecten waarbij de bouwvergunning voor 1 juli 2022 werd ingediend of waarvoor geen bouwvergunning nodig is, mogen nog uitgevoerd worden met de Belgische RF-deuren (volgens NBN 713.020) of met EI1-deuren (EN 13501-2). Werd de bouwaanvraag na die datum ingediend dan zijn alleen EI1-deuren toegestaan. Kies je voor al je projecten nu al voor een EI1-deur dan zit je uiteraard altijd goed en voldoen de branddeuren zonder twijfel aan de wettelijke voorschriften.

Nieuwe attestering

Sinds De Coene Products in 1967 zijn eerste brandproef uitvoerde, is de fabrikant van houten binnendeuren koploper op het vlak van brandveiligheid. Onder de paraplu van zeven Benor/ATG-attesten volgens NBN 713.020 bracht de fabrikant een breed gamma Belgische branddeuren op de markt. 

Lang voordat de nieuwe EI1-wetgeving er kwam, ging het bedrijf al aan de slag met nieuwe Europese brandproeven. “Een brandproef is een tijdrovend proces dat al snel een doorlooptijd van een vijftal maanden kent, gaande van productie van de deuren, over de brandproef zelf, tot het proefrapport. Tijdig starten was dus de boodschap, zeker aangezien er geen garantie is dat iedere proef slaagt”, vertelt bestuurder van De Coene Products Dries Vercauteren. “Maar we kunnen onze klanten geruststellen, want vandaag hebben we al meer dan 160 geslaagde EI1-brandproeven op onze naam staan.” 

Die worden opnieuw gegroepeerd onder zeven gloednieuwe, Europese EI1 Benor/ATG-certificaten volgens EN 13501-2. Zo vind je gemakkelijk en snel de juiste EI1-oplossing voor je project:

  • Benor/ATG 3244: EI1 30 draaideuren
  • Benor/ATG 2498: EI1 30 Deco Vision
  • Benor/ATG 3245: EI1 60 draaideuren
  • Benor/ATG 3227: EI1 30 zwaaideuren
  • Benor/ATG 3228: EI1 60 zwaaideuren
  • Benor/ATG 3234: EI1 30 schuifdeuren
  • Benor ATG 3261: EI1 60 schuifdeuren

Nieuwste normen, vertrouwd gamma

Extra hoge of brede deuren en een ruime keuze aan beslag en omlijstingen: het aanbod blijft even divers en uitgebreid als het was, maar het voldoet wel aan de nieuwste normen. “Grotere spelingen onder deuren gaan doorgaans niet goed samen met brandveiligheid, maar we hebben toch gemaakt dat het kan”, aldus Dries. “Naast brandwerendheid zijn vaak ook andere aspecten van belang. Daarom kunnen onze EI1-deuren nog steeds gecombineerd worden met akoestische, inbraakvertragende of stralingswerende eigenschappen. Nuttig om weten is dat we onze gekende RF-branddeuren tijdelijk ook nog blijven aanbieden zolang de overgangsperiode duurt en EI1 nog niet in alle gevallen de norm is.”

 

Let op: we gaan dan wel over op een Europese standaard, toch is de regelgeving niet in elk land gelijk. Brandproeven worden voortaan wel overal op dezelfde manier uitgevoerd, maar elk land beslist voor zichzelf aan welke parameters de branddeuren moeten voldoen. België ging voor de strengst mogelijke optie en koos voor EI1. In de ons omringende landen ligt de lat minder hoog en werkt men met EI2-branddeuren, o.a. in Duitsland, Frankrijk en Spanje, of EW-branddeuren in Nederland. Spring dus voorzichtig om met brandrapporten uit andere landen: enkel deuren met een EI1-attest mogen in ons land geïnstalleerd worden.  

Laatste nieuws

Vermijd lange wachtrijen

Bestel je gratis tickets

Toegang tot de beurs is gratis maar je dient wel een persoonlijk ticket te hebben. Om lange wachtrijen te vermijden bestel je best je tickets op voorhand. Je tickets worden je toegestuurd per e-mail en je kan ermee meteen naar de ingang.